Oogarts Maastricht

WIKIPEDIA

Oogarts Maastricht

Een oogarts, oogdokter, oculist of oftalmoloog is een medisch specialist die de heelkunde van het oog oftewel de oogheelkunde beoefent.

Een oogarts helpt patiënten van alle leeftijden die met oogklachten en -aandoeningen kampen, zoals staar, scheel kijken, een tumor of een oogziekte. Na een gesprek tijdens een spreekuur worden er oogmetingen en diagnostisch onderzoek gedaan, waarna behandelmogelijkheden worden vastgesteld. Indien nodig wordt een patiënt doorverwezen of geopereerd en ook de eventuele nazorg van patiënten heeft de aandacht. Een oogarts doet oogmetingen, bijvoorbeeld de oogdruk, voert operaties uit (zowel aan het oog als aan de oogzenuwen) en niet-chirurgische behandelingen (laser), houdt spreekuren, doet wetenschappelijk onderzoek en moet de administratie bijhouden. Eventueel kan hij zich ook bezighouden met neurologie. 

Een oogarts moet nauwkeurig kunnen werken en een goede fijne motoriek hebben. Hij moet stressbestendig zijn en in geval van complicaties adequaat kunnen reageren. Na een operatie moet hij in staat zijn het verloop en de resultaten, ook in geval van slecht nieuws, professioneel over te brengen.

Een oogarts heeft vaak patiënten in behandeling die doorverwezen zijn door een huisarts of opticien en kan patiënten op zijn beurt ook naar hen doorverwijzen. De oogarts behandelt voornamelijk de meer ernstige gevallen, waarbij opticien of huisarts geen uitkomst kunnen bieden.

oogarts maastricht

Wat is een oogarts?

Een oogarts, oogdokter, oculist of oftalmoloog is een medisch specialist die de heelkunde van het oog oftewel de oogheelkunde beoefent. De werkzaamheden komen deels overeen met de optometrist, maar het belangrijkste verschil is dat de oogarts een medische behandeling kan voorschrijven en uitvoeren.